De wereld van het varken

antibiotica gebruik bij varkens

Het varken, een multifunctioneel dier

Wist je dat je waarschijnlijk voordat je ontbijt hebt gehad al een product gebruikt hebt waar varken in verwerkt is? Waarschijnlijk niet maar bekijk de volgende video maar eens:

Varkens worden gebruikt bij de productie van munitie, verf, aluminium, biefstuk (ja echt), hartkleppen, bier en nog veel meer. Oh ja, en natuurlijk ook gewoon voor varkensvlees. In totaal 185 verschillende producten. Dat is nogal wat en dat van een dier afkomstig van de door velen verguisde grootschalige veehouderij.

Groot, groter, grootst

Grootschalige veehouderij, mega stallen, woorden die bij velen een negatief beeld oproepen. Geen respect voor het dier, onverantwoord antibiotica gebruik, hoge sterfte. Kortom, slecht voor het dier en de mensen die er in werken doen dat alleen maar voor het geld. Maar is dat nu wel zo? Zijn alle varkenshouders nietsontziende, wrede, diermishandelende individuen die alleen maar produceren om zoveel mogelijk winst te maken? Of zijn het bevlogen ondernemers die met passie en ongelofelijk veel inzet er voor zorgen dat ze een zo goed mogelijk product afleveren! Elke onderneming moet winst maken om te overleven. Dat is een must, ieder economisch handboek leert je dat. Zie je geen kans om je bedrijf winst te laten maken ben je als bedrijf ten dode opgeschreven. Lees de krant maar, vrijwel elke dag gaan er (varkens)bedrijven failliet en dat beperkt zich niet tot kleine verouderde besrijven.

Winst maken

OK, er moet dus winst gemaakt worden, maar hoe zit dat dan met de dieren zelf, met het antibiotica gebruik, de hoge sterfte enzovoort? Eigenlijk is het simpel. Ongeacht wat je produceert , het productieproces moet zo optimaal mogelijk zijn. Zo voorkom je verspilling, oftewel je beperkt de verliezen tijdens de productie. Ee
n dier wat slecht verzorgd wordt produceert niet goed en verlaagt daarmee je winst. Een varkenshouder die bewust slecht is voor zijn dieren verlaagt dus bewust zijn winstgevendheid. Dat staat niet alleen haaks op de economische wetten maar ook haaks op de eerdere statement dat grootschalige veehouderij alleen maar gericht is op winst.

Antibiotica in de varkenshouderij

Maar hoe zit dat dan met dat enorme antibiotica gebruik, dat is toch gevaarlijk en onnodig? Ja, dantibioticaaar is in het verleden veel fout gegaan. Antibiotica werd vaak gebruikt om management fouten in de bedrijfsvoering weg te poetsen. Met andere woorden, door antibiotica in te zetten bleven alle dieren gezond en produceerden goed. Het middel was goedkoop, volop beschikbaar, verminderde de productieverliezen, geen negatieve bijwerkingen en het gebruik was eenvoudig (gewoon door het voer mengen…) Inmiddels weten we beter. Er is al veel bereikt, het gebruik er van is drastisch gedaald, de bedrijfsmanagement is op een veel hoger niveau gekomen en we hebben geleerd dat het gebruik van antibiotica niet zonder gevolgen is voor mens en dier.

Hoe verder?

Er is dus niets aan de hand? Nou, dat kun je zo niet zeggen. Zoals in iedere bedrijfstak staat ook hier de ontwikkeling niet stil. Er vind nog veel verspilling van grondstoffen plaats, de tracking en tracing moet beter, nog meer aandacht voor milieu en dierwelzijn. Kortom er is nog veel te doen. De varkenshouderij moet de stap maken van grootschalige veehouderij gebaseerd op de grote gemene deler naar grootschalige veehouderij gebaseerd op het individuele dier. Daarmee kan de veehouder zijn productiemethode nog verder verbeteren en de kwaliteit van zijn product verhogen. Tegelijkertijd verbeterd het dierenwelzijn en de impact van zijn bedrijf op het milieu. Spannende tijden dus!